De generatie waartoe je behoort volgens je leeftijd

Van babyboomers tot generatie Z: elk tijdperk geeft vorm aan het leven en handelen van mensen. Ontdek van welke organisatie je deel uitmaakt en of je je identificeert met de waarden ervan.
De generatie waartoe je behoort volgens je leeftijd
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 01 mei, 2024

Hoewel het in het begin van je leven nog niet zo duidelijk is, wordt de generatie waartoe je behoort steeds duidelijker naarmate je ouder wordt. Het effect van de sociaaleconomische context is verschillend voor mensen, wat resulteert in variaties in denken, gewoonten en communicatie.

Houd in gedachten dat het kennen van de groep waartoe je behoort, naast nieuwsgierigheid, helpt om beter te begrijpen hoe je leeftijd je persoonlijkheid en levensstijl heeft beïnvloed. Aan de andere kant is het nuttig om de generatiekloof te overbruggen en een band te creëren met mensen van alle leeftijden. Laten we eens verder kijken.

De generatie waartoe jij behoort

Hoewel de grenzen van de latere generaties nog steeds ter discussie staan, is het mogelijk om geboortejaren vast te stellen die elk van hen aanduiden. Hier zijn hun kenmerken, zodat je de jouwe kunt identificeren.

Naoorlogse kinderen (geboren 1930-1948)

Mensen die in deze leeftijdsgroep zijn geboren, groeiden op in de as van de Burgeroorlog. Tegenwoordig zijn ze in de 70 en vormen ze de kleinste generatie, maar hun visie blijft bijdragen aan het huidige leven, omdat hun levenservaring waardevol is. Bovendien zorgen velen voor hun kleinkinderen en geven ze de waarden uit hun kindertijd aan hen door.

Naoorlogse kinderen maakten moeilijke tijden door, vooral in hun kindertijd. Ze kregen te maken met honger en bezuinigingen, terwijl ze worstelden om voor hun gezin te zorgen. In deze groep zijn de ideeën van inspanning en opoffering sterk aanwezig, net als een veel traditionelere opvatting van het gezin.

Babyboomers (geboren tussen 1945 en 1964)

Dit zijn mensen die geboren zijn na de Tweede Wereldoorlog. Zo genoemd vanwege het hoge geboortecijfer in die tijd. Directe afstammelingen van degenen die vochten voor hun voortbestaan, was werk de centrale as van hun dagelijks leven.

Juist omdat ze doordrenkt waren van de cultuur van inspanning en opoffering, en daar goede resultaten mee behaalden (een stabiele baan, voldoende beloning om zelfstandig te wonen), waren ze in staat om verschillende sociale veranderingen teweeg te brengen.

In deze fase begonnen vrouwen de arbeidsmarkt te betreden en op een vergelijkbare manier te produceren als mannen. Het idee van het traditionele gezin begon af te brokkelen.

De babyboomers maakten veranderingen mee zoals het einde van verschillende dictaturen in Europa, hervormingen, economische groei, enz. Dit alles maakte hen bekwame, zelfverzekerde en vooruitziende mensen, die hun inspanningen richten op sparen en het veiligstellen van de vruchten van hun arbeid. Het individualisme (Engelse link) is sterk in deze groep.

Generatie X (geboren van 1965 tot 1981)

Volgens hun leeftijd is dit de generatie die het internet zag ontstaan en die belangrijke technologische ontwikkelingen in hun leven begon op te nemen. Zij zijn ook de eersten die zich zorgen beginnen te maken over de balans tussen werk en privé en over vrije tijd.

Het duizelingwekkende tempo van de technologische vooruitgang krijgt in deze jaren vorm. Deze mensen, die het midden houden tussen een cultuur van inspanning en sociale vooruitgang, blijven gedijen. Gezondheidskwesties beginnen op grote schaal relevant te worden.

Millennial-generatie (geboren van 1982 tot 1994)

De millennial-generatie, volgens hun leeftijd, is het resultaat van 2 welvarende en groeiende groepen. Ze zit vol ondernemende en idealistische mensen die een veelbelovende toekomst voor zich hebben. Ze zijn zeer bekwaam op het werk en zeer vertrouwd met technologie, hoewel velen thuis zonder computer zijn geboren.

Hier is het denken over tolerantie, diversiteit en pacifisme op zijn hoogtepunt; het zijn sociaal geëngageerde mensen. Omdat ze later te maken krijgen met onzekerheid en herhaalde sociaaleconomische crises, worden ze ook wel de “gefrustreerde generatie” genoemd.

Het is een van de generaties die het meest gestigmatiseerd worden door de vorige, omdat het de eerste generatie is waarvan de inspanningen vaak op niets uitlopen.

Velen verliezen hun motivatie en richten zich op een leven dat meer gericht is op onmiddellijke bevrediging, omdat ze geen hoop op welvaart hebben. Anderen daarentegen worden veelzijdig, multitasken en richten hun inspanningen op het teweegbrengen van de sociale veranderingen die nodig zijn om vooruit te komen.

Generatie Z (geboren van 1995 tot nu)

Generatie Z

Generatie Z wordt gekenmerkt door de sterke aanwezigheid van internet in het dagelijks leven en globaliteit in termen van diversiteit, tolerantie en de behoefte om door anderen goedgekeurd te worden. Ze werden geboren tijdens de wereldwijde crisis en putten uit het activisme van de millennials. Dit maakte hen tot geëngageerde en ruimdenkende mensen, zeer begaan met geestelijke gezondheid.

Iemand die tot deze generatie behoort brengt een groot deel van hun leven door op de netwerken. Daardoor ze het doelwit zijn geworden van veel bedrijven die profiteren van hun gegevens, maar ook autodidact en creatief zonder grenzen. Ze accepteren meer dan de voorgangers dat hun middelen beperkt zijn, dus werken ze met wat ze hebben (ze zijn pragmatischer).

De generatie waartoe je behoort weerspiegelt de sociale ontwikkeling

Zoals aan het begin vermeld, maakt elke generatie, afhankelijk van hun leeftijd, een reeks wereldgebeurtenissen en veranderingen in hun sociale omgeving mee die hun persoonlijkheid, aspiraties en houdingen vormen.

Daarnaast richten veel experts in psychologie, sociologie en antropologie zich op het bestuderen van deze verschillen om te begrijpen hoe mensen op alle niveaus met de omgeving omgaan.

Zie je jouw weerspiegeling in het bovenstaande? Houd in gedachten dat je individuele context ook belangrijk is, dus aarzel niet om na te denken over welke aspecten van je persoonlijkheid en houding het gevolg zijn van de invloed van de tijd en welke het gevolg zijn van je eigen geschiedenis.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.